Halloween

Halloween 

Najprv som odišiel,
teraz som zas prišiel,
sviatok všetkých strašidiel,
čas zábavy nadišiel…

Dňa 27.10.2016 sa po šestnásty krát uskutoční na našej škole Halloween. A čo je to za sviatok, odkedy sa uznáva a odkiaľ pochádza?

Americký sviatok Halloween je neodmysliteľne spojený so všetkým strašidelným. Po mestách pochodujú kostry, ježibaby, skrátka strašidlá všetkého druhu. Tento sviatok má – asi tak ako všetko na svete – svojich zarytých priaznivcov a rovnako silne zarytých odporcov. Ak ste zvedaví, pozývame Vás do tajov tohto sviatku. Nuž zaparkujte metlu do kúta, usaďte sa, nasaďte si nos „baby Jagy” a čítajte.

Koncom októbra ľudia už stovky rokov oslavujú rozličné sviatky. Kelti oslavovali „Samhain – sviatok mŕtvych, neživých”,  v pohanských a kresťanských časoch signalizujúci koniec úrody a začiatok zimy. Pre toto obdobie boli charakteristické čary. Kelti verili, že každý rok v posledný októbrový deň, duše mŕtvych navštívia zem.

Keď si Rimania podmanili Keltov v prvom storočí n.l., prebrali niektoré zvyklosti ich sviatkov Feralia a Pomona. Feralia bol sviatok na uctenie si pamiatky mŕtvych a Pomona bol sviatok žatvy, pomenovaný po bohovi ovocia a stromov.

Približne v 8. storočí kresťanská cirkev ustanovila 1. november „sviatkom všetkých svätých” (anglicky – All Saint’s Day) k ucteniu si pamiatky všetkých svätých. Počas týchto sviatkov sa konali omše. A omše týchto období dostali názov Allhallowmas (the mass of all Hallows – omša blahoslavených, svätých). Noc pred týmto sviatkom bola známa ako All Hallows Eve – (pred)večer všetkých svätých. Napokon to vyústilo k názvu Halloween.

V 17. storočí mnoho ľudí emigrovalo do Spojených štátov amerických, čo malo za následok spájanie rôznych kultúr a s tým súvisiacich sviatkov a tradícií. Halloween nebol vždy radostným sviatkom. 31. október mal niekoľko názvov, niektorí ho nazývali diablovou (pekelnou) nocou, pre iných to bola noc zla. Pre niektorých to bol deň šibalstiev, keď vystrájali iným ľuďom rôzne „žartíky”. Niektoré „srandy” neboli práve zábavné. Našťastie však niektoré komunity a jednotlivci začali meniť Halloween na rodinný sviatok. Obliekali sa do rôznych kostýmov a chodili „strašiť” známych, konali sa rôzne prehliadky kostýmov, spoločenské stretnutia a „párty”, veľká časť týchto udalostí sa uchovala v drobných zmenách až dodnes. Je to akýsi ľudový strašidelný raj, ktorý sa oslavuje v predvečer kresťanského sviatku Všetkých svätých. Tento bláznivý sviatok sprevádzajú vydlabané tekvice so sviečkami, umelé pavučiny, čierne mačky či kostry. A Halloween v Amerike? To je vlastne – deň naopak. Túto výhodu využívajú predovšetkým deti. Po celý rok inak poslušné detičky môžu byť dlho do noci hore, chodia po uliciach, vyzváňajú pri dverách susedov a drankajú od nich sladkosti. Ak im susedia  nevyhovejú, deti im vyvedú „drobné darebáctva”.

A čo Halloween u nás? Musíme si priznať, že aj keď nechceme, dotýka sa to trochu aj nás. Žijeme vo svete už modernejšom, ktorý nemôžme len tak prehliadnúť. A žijeme život so všetkým čo nám prináša. Tým nechceme nikoho do ničoho nútiť a dávame za pravdu, že my „Slováci” máme tiež svoje sviatky, ktoré sú tak isto svojou podstatou výnimočné a sú „naše”. Ale svet je o deťoch, žijeme pre deti, milujeme ich a tak ako sa deti naučili pozerať „Toma a Jerryho”, alebo „disneyovky”, tak aj sviatok Halloween neunikne ich pozornosti a my sa musíme učiť niečomu novému, bláznivému. Takže, povedzme si spolu, „yes” a poďme sa tak trochu poblázniť aj my, dospelí, spolu s našími deťmi.

Tak dostrašenia!  

Posted in Články.